2016. április 11., hétfő

Meddig tart még a mostani emelkedés?

Az elmúlt év végét, de különösen a mostani esztendő elejét mindennél jobban jellemzi az, hogy egyre csak nő az árszínvonal, és még mindig, vagy inkább már megint hatalmasak a lokációs különbségek. Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat szakértői szerint az áremelkedések összességében szinte drámainak tűnnek, de a trend mégsem mondható általánosnak.
Az elmúlt hónapokban tapasztalt változások felrázták az évekig szunnyadó, olykor-olykor kínlódó ingatlanpiacot. A lakáspiaci optimizmus és az árak emelkedése már a hivatalos statisztikákban is igazolódik. Az elmúlt években Budapest és az ország nyugati régiója szinte szárnyalt az adás-vételek tekintetében, de a megyék többsége azonban változóan teljesített az átlagos irányárak tekintetében. Az átlagárak várhatóan tovább nőnek majd a népszerű környékeken, míg a kevésbé felkapott településeken akár további árcsökkenésre is számítani lehet.
Valamennyi lakóingatlan-típus drágult az elmúlt időszakban. Az év eleji árnövekedést követően az új építésű ingatlanok átlagára később lényegében nem változott, jelentős emelkedés történt viszont a használt lakások legnépszerűbb, 50–70 négyzetméteres szegmensében: az országos átlag csaknem 7 százalékkal, 21 millió forintra nőtt januárhoz képest. A panellakások szintén több mint 6 százalékkal kerülnek többe.
A 3 ezer négyzetméternél kisebb lakóövezeti és külterületi telkek átlagára a korábbihoz hasonlóan 12 millió forint maradt, Budapesten viszont 3 százalékkal, 33 millió forintra nőtt. A győri telkek ára egy hónap alatt 24 százalékkal, 12 millió forintra, a soproniaké 12 százalékkal, 22 millió forintra mérséklődött, a keleti országrész nagyobb városaiban viszont némi drágulás volt megfigyelhető.
Az árakat a CSOK csak tovább húzta, hiszen az látszik az országos adatokból, hogy míg tavaly júliusban körülbelül 220 ezer forintért kínáltak egy eladó otthont, addig ezt idén januárban már 312 ezer forintért tették ezt. Az elmúlt évben július és szeptember között volt erősebb a drágulás, az ősz pedig a lassú emelkedés időszaka volt.

A legnagyobb mértékű növekedés decemberben és januárban hagyott nyomott, amelyet a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idéztek elő az ingatlanpiaci szakértők. A 2015-ös év tehát beindította az ingatlanpiacot, de az azóta tartó drágulás még nem ért véget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések